Január 21-én, szombaton a Müpa „Utazás Symphoniába - Vonósok” elõadására látogattunk el a hegedû tanszakkal.Ez alkalommal megcsodálhattuk a Krulik vonósnégyes egy ötödik hangszerrel, a nagybõgõvel kiegészült könnyû hangvételû koncertjét az Üvegteremben.

Az ellazult zenehallgatásra, a közös, a zenéhez kapcsolódó ötletelõs játékra nemcsak a székeken, de a színpad elõtti szõnyegen és párnákon is helyet foglalhatott a közönség.
A koncert folyamán fény derült arra, hogyan is jön létre egy egységes, gyönyörû hangzás, úgynevezett szimfónia a különbözõ hangszerek szólamaiból, dallamaiból.


A gyerekek meggyõzõdhettek arról is, hogy a zene a napfelkeltétõl, a madárdalon, a táncon, a mennydörgésen túl az egérkaparásig mennyi minden „ábrázolására”képes.
Az elõadást követõ közös órán a gyerekek a koncerten hallott, már ismert elemeken felül örömmel számoltak be a számukra újszerû dolgokról is. Ilyenek például a különbözõ hanghatások, melyeket a mûvészek nem a megszokott módon, hanem a hangszerük káváján vagy a híd mögötti részen, vagy a csigánál hoztak létre. Felfedezték a „col legno” a „Bartók-pizzicato”, a vonóvibrátó, a gitárszerû pengetés játékmódját is.
Ezen élménybeszámolót zárják a gyerekektõl idézett szavak: „hibátlan zenélés”, „gyönyörû madárcsicsergés”, nem zenei hangokból, „a semmibõl is keletkezhet zene”, „a napfelkeltét azonnal kitaláltam”, „jó lett volna, ha többet zenélnek megszakítás nélkül”, „a Müpa nagyon szép” (én ígérem, legközelebb megnézzük az épületet tüzetesen) „csodálatos zenék”.

Mariann néni 

2017. január 21., szombat 11.00-12.00
Utazás Symphoniába - Vonósok - szervezõ tanár: Nagyné Kovács Mariann