2019.április 28-án a „Szenvedélyem a régizene- Vashegyi György” hangversenyre látogattunk el. Kihagyhatatlannak találtam, mivel az alapfokú zeneoktatásban a könnyebben játszható barokk művek alkotják az előadási darabok jelentős részét a legtöbb tanszakon.

Sajnos az időpont egybeesett több növendékünk iskolai vagy családi többnapos útjával, ezért kevesebben részesülhettek a koncert- élményben.

 A változatos műsor az opera műfaj megteremtőjétől, Monteverditől, a „Napkirály” udvari zeneszerzőjétől, Lullytől, az egyik velencei árvaleányok nevelésével foglalkozó intézmény tanárától és zeneszerzőjétől, Vivalditól, az oratórium mesterétől, Handeltől kínált műveikből egy-egy részletet. Csodálhattunk továbbá a francia Rameautól, az angol Purcelltől zenét, a kevésbé ismertek közül F.B.Contitól, a magyar származású, 1645- ben született G.Chr. Strattnertől és nem utolsó sorban, talán a kor legnagyobb zeneszerzőjétől, zenetudósától J.S. Bach-tól.
A korhű hangszereken megszólaló zenekar játékát kórus, énekes szólisták, oboa- és hegedűszóló gazdagította.

A gyerekek a következőképpen vélekedtek: „Gyönyörű volt, ahogyan a hangszerek együtt megszólaltak, és a kontratenor számomra nagyon érdekes volt.” „Tetszett, hogy 300 éves darabokat is megszólaltattak és a dob hangja szép ritmust adott neki.” „ A kedvenc zeném a Didó és Aeneas volt, mert kiválóan ábrázolták a helyet (pl. hajó, barlang).”

N. Kovács Mariann hegedű-, kamarazene-tanár